Hollohazi Porcelain international webshop

Hollóházi Manufaktúra Ltd. Tel:+36 30/183 6077, 3300 Eger, Jokai Mor st. 5, Hungary, Contracted partner of Hollohazi Porcelángyár Kft.

Product Categories

HOLLOHAZI PORCELAIN PRODUCTS:

Hollohazi Dinnerware sets

Hollohazi Dinnerware sets for 12 people

Hollohazi Plate sets

Hollohazi Dinnerware set component

Hollohazi Mocha/coffe sets

Hollohazi Tea sets

Hollohazi Sandwich sets

Hollohazi Dessert sets

Hollohazi Cappucino sets

Hollohazi Tete sets

Hollohazi Microwave safe porcelains

Hollohazi Minerva collection

Hollohazi Endre Szasz collection

Hollohazi Magnolia( hospitality purposes)

Hollohazi Goulash sets

Hollohazi Soup cups

Hollohazi Delicacy sets

Hollohazi Compote sets

Hollohazi Salad sets

Hollohazi Serving porcelains

Hollohazi Pannónia sets

Hollohazi Palinka sets

Hollohazi Bonboniere

Hollohazi Miklos Farago collection

Hollohazi Vases

Hollohazi planters

Hollohazi beer mugs

Hollohazi Candlestick

Hollohazi Wall clock

Hollohazi clock stand

Hollohazi Mugs

Hollohazi Wall plates

Hollohazi Jurcsak collection

Hollohazi Noemi Veszabo collection

Hollohazi Figures

Hollohazi lamp

Hollohazi Ash trays

Hollohazi Traditional ornaments

Hollohazi Christmas decor

Hollóhazi jewelry

OTHER BRANDS:

ZEMA jewelry

Zsolnay

Herendi

Other exclusive porcelain

Share

Facebook sales:

Borgun - Online bankkártyás fizetés

360 fokos videó a Hollóházi Porcelán Múzeum 225 éves emlékeiről

2018.01.30.

Hogyan vetült tárgyakra a kor népművészete? Miként vált a hollóháziak udvarlási folyamatainak részévé a porcelán? Hogyan lett a világtörténelem részese a párizsi világkiállításon, vagy a Forma-1-es díjserlegek biztosításával? Hollóháza számára a porcelán nem csupán egy gyárat jelentett a településen, hanem köré szervezték az életüket.

A Múzeum 1981-ben nyílt meg, a kerámiaipari tevékenység 150. évfordulóján, de a kapcsolódó ipar története 1777-ig nyúlik vissza, amikor az első üveghuta megkezdte működését. Ez bizony majdnem 250 évet jelent, ami bővelkedik emlékekben. Schmutzer Sándor, a múzeum munkatársa kalauzolt el bennünket és közben mesélt a tárgyakban manifesztálódó gyártörténelemről.

A népművészettől a luxusig

Mint említettük, a 18. század végén indult el a gyártás, ebből az időszakból főleg üveg- és kőedények vannak kiállítva egészen a II. Világháború végéig terjedő korszakig. Sándor elmondta, hogy ezek a tárgyak gyakorlatilag népművészeti alkotások, mert a festésük népi motívumokból építkezik. Még nem dísztárgyak voltak, amiket évente kétszer vettek elő a tulajdonosok, hanem a hétköznapi élet rendszeres eszközei - és használták is szívesen, mert olcsóbbak voltak a helyi fazekas termékeinél. Kedvencem a vallásszigort kijátszó férfilogika gyönyörű terméke: az imakönyvnek álcázott pálinkás butella.

Időben kicsit előrehaladva már megjelennek azok a termékek, amik elkezdik megcélozni a tehetősebb vásárlóközönséget. Finomabb, mívesebb tárgyakról van szó, és köztük megtalálható az a tál, ami az 1900-as párizsi világkiállításra készült. Sándor itt kicsit kilépett idegenvezetői szerepéből, és megjegyezte, hogy anyai dédnagyapja festette, akit aztán saját műhely és 40 tanonc ígéretével csábítottak Franciaországba - ő viszont maradt.

Gyár és település szimbiózisa

Érdekes egyébként, hogy mennyire a hollóházi történelem része a gyár. Sándor végig olyan őszinte lelkesedéssel és szeretettel beszélt a tárgyakról, hogy érződött raja az érzelmi kötődés. De felidézte azt is, gyerekkorában hogyan szöktek be a gyárterületre és ott bújócskáztak, illetve hogy mennyire a gyár köré szervezték a lakosok az életüket. Teljesen egyértelmű volt, hogy aki Hollóházán él, az a gyárhoz kapcsolódóan fog dolgozni. Legyen szó akár beszállítóról, akár gyári munkásról. Sándor ebben egyébként némi hátrányt is lát, mert szerinte így beszűkült kicsit a helyiek világképe.

Ezt a beágyazódást mutatják azok a tányérok is, amin női nevek láthatóak. Kialakult helyben az a szokás, hogy a férfi ráfestette a kiszemelt lány nevét a tárgyra, elküldte a hölgyeménynek, aki ha elfogadta azt, akkor indulhatott el egyáltalán az udvarlás folyamata. Hollóházán a porcelán volt a beugró a szerelembe.

A múzeumban megtalálható Szász Endre portréja is. Az Amerikából hazatelepült festőművész vezetésével különlegességeket gyártottak. Budapesten, a Dózsa György úti metró aluljárónál található porcelánfal például az ő keze munkája. Volt egy korszak, amikor művésztelep működött a gyár környékén, és a világ minden tájáról jöttek Hollóházára művészek. A gyár kifejezetten támogatta, ők pedig éltek a lehetőséggel, hiszen a porcelánra festett minta az égetéseknek köszönhetően nagyon hosszú életű. Járt a településen Victor Vasarely és Amerigo Tot is.

Sokan talán nem tudják, de 1986 és 1995 között a Forma-1-es Magyar Nagydíj dobogósait hollóházi porcelánból készül trófeával jutalmazták a Hungaroringen. Ezekből a kobalttal és arannyal díszített trófeákból, amik hatalmas értékű mesterművek, másodpéldányok láthatóak a múzeumban.
És ezek csak szemelvények a hollóházi porcelángyártás történelméből, rengeteg egyéb tárgy tekinthető meg a múzeumban. A művészeti érték mellett az egyik legizgalmasabb benne a szimbiózis, amit bemutatnak a tárgyak: hogyan létezett együtt egy kis település és a gyár, aminek otthont ad.

A videó megtekintéséhez kattintson a lejátszás gombra, majd az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tud változtatni a nézőponton.


Forrás: http://hirek360.hu/180117_porcelanmuzeum

Back